Zeleninová čočka s uzeninou

Ingredience pro 1 osobu:

  • 1 kávový šalek čočky
  • 1 mrkev, petržel, 1 cibule, 1 zelená feferonka
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 15 dkg uzeného chalupářského boku nebo 5 dkg slaniny a 1 noha ostravské klobásky
  • majoránka, pepř, sůl
  • zeleninový vývar z kostky dle pořeby na podlití zeleniny
  • na ochucení 1 lžičku jablečného octa a trochu cukru nebo
  • nálev z nakládaných okurek, sekaný libeček a petrželka

Postup:

Čočku uvaříme al dente (do poloměkka). Nesolíme.  Na pánvi osmažíme  na kostky nakrájený chalupářský bok nebo slaninu s ostravskou klobásou, přidáme cibuli a restujeme až je cibule mírně hnědá. Nepřipálte nebo Vás stará zbije!. Pak přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, oloupaný, rovněž nakrájený řapíkatý celer a drobně nasekanou feferonku. Promícháme, mírně osmažíme a zalijeme malým množstvím zeleninového vývaru. Přiklopíme poklicí a dusíme. Když  zelenina změkne, přidáme uvařenou kočku. Promícháme, okořeníme majoránkou, sekaným libečkem a petrželkou, pepřem a případně osolíme. Ochutíme 2 lžícemi nálevu z nakládaných okurek nebo jen octem, dle chuti přisladíme. Nezahušťujeme moukou ani instantní jíškou! (Žere i pes.)

Podáváme s ledovým salátem nebo se salátem z petit gem s jarní cibulkou.